Tietoisuustaidot ja tietoinen syöminen

Syömiseen liittyy valtava määrä psykologiaa ja ravitsemusterapiassa psykologisia menetelmiä otetaan yhä enemmän käyttöön. Nykyisin mielenkiinnon kohteena ovat muun muassa psykologinen joustavuus, liiallinen tai haitallinen kontrolli ja hallinta, tietoisuustaidot ja hyväksyntä, kognitiivinen käyttäytymisterapia sekä hyväksymis- ja omistautumisterapia. Näitä keinoja käytetään esimerkiksi lihavuuden ja syömishäiriöiden hoidossa. Psyykkiset häiriöt lisääntyvät ja ne ovat yhteydessä myös syömiseen, joten ravitsemusterapeuttien psykologinen osaaminen on usein tärkeä osa hoitoa. (lisää…)

Tagged , Read More

Ravitsemusterapian maisterivaiheen opinnot

Parin vuoden takaisessa kirjoituksessa kävin läpi ravitsemustieteen ensimmäisten kolmen vuoden opintoja Itä-Suomen yliopistossa. Ne ovat pohjana maisterivaiheen opinnoille, joissa voi käydä ravitsemusterapian opintokonaisuuden ja valmistua ravitsemusterapeutiksi. Opinnot ovat monipuoliset ja tieto-osaamisen rinnalla korostuu psykologisten menetelmien osaaminen. Molempia tarvitaan ja onkin harhaluulo, että ravitsemusterapeutin vastaanotolla puhuttaisiin vain ruoasta. (lisää…)

Tagged , , , Read More

Niska ja selkä jumissa? Panosta ergonomiaan

Pitkään on puhuttu siitä, että emme liiku tarpeeksi ja vietämme liian suuren osan ajasta passiivisessa olotilassa. Istumme kotona, liikennevälineissä, töissä tai koulussa ja ehkäpä vielä harrastuksissa. Nykyisin suuri ongelma on myös, että tuijotamme samaan aikaan niska kenossa kännykkää, tablettia ja tietokonetta. Suurimman osan päivästä asentomme ja päämme on etukenossa ja hartiat työntyvät eteen. Ellei harrasta kehonhuoltoa, ovat vastaliikkeet, eli pään kallistaminen taaksepäin ja rintaa avaavat liikkeet vähissä. Tärkeintä on ennaltaehkäistä ongelmat hyvällä ergonomialla. (lisää…)

Tagged Read More

Masennuksen ehkäisy: ruokavalio vai ravintoaineet?

Edellisessä kirjoituksessa kävin läpi yleisesti ruokavalion laadun ja erityisesti Välimeren ruokavalion yhteyksiä masennukseen työikäisillä. Sain edellisestä kirjoituksesta paljon kysymyksiä siitä, mitkä ravintoaineet terveyttä edistävässä ruokavaliossa vähentävät masennusriskiä. Kyse on kuitenkin epätodennäköisesti joukosta yksittäisiä ravintoaineita. Olisi hienoa jos masennus voitaisiin estää ja hoitaa ravintolisillä, mutta se onnistuu todennäköisesti vain tietyissä tapauksissa jos tietystä ravintoaineesta on selkeä puute. (lisää…)

Tagged Read More

Ruokavalion laadun yhteys masennukseen

Masennus lisääntyy maailmanlaajuisesti ja aiheuttaa vuosittain suuria kustannuksia. Maailmanlaajuisesti yli 350 miljoonaa ihmistä kärsii masennuksesta ja Suomessa joka viides sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Yli puolella sairaus uusii. Arvellaan, että Euroopassa masennus on merkittävimpiä, ellei merkittävin työkyvyttömyyden syy. Suomessa vuonna 2013 noin 3600 henkilöä siirtyi uudelle työkyvyttömyyseläkkeelle masennustilan vuoksi. Työikäisistä 35 500 henkilöä oli työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen vuoksi. Ravitsemuksella näyttäisi olevan suuri merkitys masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. (lisää…)

Tagged , Read More

Ravitsemustieteen opiskelu Westminsterin yliopistossa Englannissa

Erika Sivonen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa ravitsemusterapeutiksi. Erika ei kuitenkaan useimmista muista poiketen ole aloittanut ravitsemustieteen opintojaan Suomessa, vaan opiskeli ravitsemustieteen kandidaatiksi Lontoossa Westminsterin yliopistossa. Ravitsemustieteen opiskelu Westminsterissä on monin tavoin erilaista kuin Suomessa, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy. (lisää…)

Tagged Read More