Höttöleipäviikko selätetty

Ensimmäinen viikko koekaniinina RyeBreath-tutkimuksessa on takanapäin. Viikko päättyi siihen, kun puhalsin pari kertaa keuhkot tyhjiksi pieneen säiliöön mittauksia varten. Ennen sitä paastosin 12 tuntia ja pesin hampaat parikin kertaa, ensin hammastahnalla ja sitten vielä yliopistolla ilman hammastahnaa.

Ulos puhaltamani ilma annettiin keinonenän haisteltavaksi. Tarkoitus oli saada syvältä keuhkoista ilma ulos, jotta nimenomaan keuhkoissa olevaa ilmaa, eikä huoneilmaa, mitattaisiin. Keinonenä on suomalainen keksintö, josta voit lukea lisää täältä ja täältä. Se on mielenkiintoinen innovaatio, joka pystyy haistamaan jopa syövän.

image1

Höttöleipäviikko meni yllättävän kivuttomasti. Loppua kohti 7 leivän päivävauhti alkoi puuduttaa, mutta mm. paahtamalla leipiä niihin sai vaihtelun tuntua. Vähäkuituinen ruokavalio oli minulle siinä mielessä hankala, että syön yleensä siemeniä ja sokerijuurikaskuitua esimerkiksi rahkan kanssa. Lisäksi psylliumia tulee käytettyä jonkun verran.

Tuntemuksiin leipien syöminen vaikutti jonkin verran. Veto oli helposti pois, olo oli ”hidas”. Toisaalta aterianjälkeistä väsymystä tai väsymystä muutenkaan ei esiintynyt normaalia enempää. Se saattoi johtua siitä, että pyrin syömään leivät aina aterian yhteydessä tai heti treenin jälkeen. Mahan toimintaan vähäkuituinen leipä ei vaikuttanut, ehkä koska söin paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Näihin subjektiivisiin tuntemuksiin suhtaudun varauksella, koska ne saattavat johtua monista muistakin syistä. Sen sijaan asia, johon höttöleipä selkeästi vaikutti, oli paha maku suussa. En tiedä johtuuko asia aineenvaihdunnan muutoksista vai leipien vähäkuituisuudesta ja korkeasta hiilihydraattipitoisuudesta. Paha maku valtasi suun usein tunnin tai kahden päästä syömisestä.

Kalorit nousevat helposti korkealle, jos jokaisen leivän päälle heittää levitettä, juustoa ja leikkelettä. Jo pelkästään leivistä tuli n. 500 kcal. Paljon parjattu leipä voi siis lihottaa helposti, jos sitä syö päällisten kanssa paljon. Höttöleipää tulee helposti syötyä paljon, koska se on helppo pureskella (eikä melkein edes vaadi pureskelua) ja se ei ole kovin täyttävää.

Eilen alkoi ruisleipäjakso. Minun harmikseni tarjottu leipä ei ole jämäkkää jälkiuunileipää, vaan Ruis Realia ja vehnäpitoista ruisleipää. Rajoitukset ruokavalion suhteen kuitenkin poistuivat, eli nyt voin syödä lähes täysin oman ruokavalioni mukaisesti. Ainoa rajoitus on kaura, joka tulee rajoittaa yhteen annokseen päivässä. Ruisleipää tulee syödä 6-7 palaa päivässä. Viikon päästä kerron taas miten meni, etenkin verrattuna höttöleipään.

Huomenna jatkuu suuri venyttelykoulu!

2 kommenttia

  1. Kiva lukea tutkimusboogiesta, näitä on tarjolla harvemmin. Notta ei kun vaan jatkossakin mukaan kaikkiin hullutuksiin! 4 viikkoa ruokapäiväkirjan pitämistä on kyllä moinen killeri 😀

  2. Kyllähän se ainakin ruokailuja muuttaa siihen suuntaan, että spontaani syöminen vähenee. Helposti jättää pienen välipalan mieluummin väliin kuin kirjaa sen ylös. Vaikka olenkin pyrkinyt syömään niin normaalisti kuin mahdollista. Mukava päästä näihin mukaan ja avata niitä täällä!

Osallistu keskusteluun

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Karim Khanji

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading