Kirja: Satokauden smoothiet

Kasvisten käytön lisääminen on ollut meille suomalaisille haaste. Pitkään on toitotettu, että kasvisten käyttöä tulisi lisätä. Muuten ruokavalion pohjan rakentaminen kasvisten varaan on aika hankalaa. Kasvisten käytön lisääminen ja monipuolistaminen oli unelma, josta sai alkunsa Otavan toimesta pian julkaistava julkaistu kirja Satokauden smoothiet. Sain kunnian olla mukana kirjoittamassa kirjaa, jonka toinen kirjoittaja on Olli Haataja. Satokausiajattelun takasi satokausimies Samuli Karjula.

Smoothiet olivat pitkään pienen joukon puuhia, mutta nykyään niitä löytyy smoothiebaarien lisäksi kahviloista, kaupoista ja jopa huoltoasemilta. Trendi jakaa mielipiteitä: osa on sitä mieltä että smoothiet edistävät terveyttä ja että niiden käyttö on helppo tapa lisätä kasvisten syöntiä, toiset taas ajattelevat että smoothieissa on liikaa sokeria ja ruoan tulisi olla kiinteää. Kirjassamme kerromme mitä me ja tutkimustieto tästä sanovat sekä miten koostaa smoothie niin että se ei sisällä lisättyä sokeria eikä mehuja, vaan sesongin mukaisia kasviksia, kuitua ja proteiinia.

Kirja puhuttelee kaikenikäisiä ja sen reseptejä voi muokata omien mieltymysten mukaan. Melkein sadan reseptin lisäksi kirjassa on paljon tutkimusnäyttöön ja kirjallisuuteen perustuvaa ravitsemustietoa, kuten hyvän ruokailurytmin aineksia, tietoa ravintolisistä, katsaus siitä mitä tutkimustieto sanoo erilaisista superfoodeista ja kattava listaus eri pähkinöiden sekä siementen terveysvaikutuksista ja ravintoarvoista. Kirjan sisällysluettelo näkyy alla olevassa kuvassa. Lähdeluettelo löytyy täältä ja tätä kirjoitusta paljon tarkempi kuvaus löytyy Ollin kotisivuilta.

Toivottavasti kirja innostaa kokeilemaan uusia kasviksia ja omalta osaltaan monipuolistaa suomalaista ruokakulttuuria entisestään. Kannustamme käyttämään tunnistetta #satokaudensmoothiet somessa, etenkin uusia reseptejä jakaessa. Näin saamme jatkuvasti päivittyvän reseptipankin myös verkkoon.

Haluan kiittää jokaista joka on ollut kirjan tekemisessä mukana, puolisoani henkisestä tuesta ja kaikkia ystäviäni mahtavasta kannustuksesta. Samulille iso kiitos manageroinnista ja Otavan väelle erityiskiitos. Ollille ylävitoset ja taputus selkään. Kirja on saatavilla Satokausikalenterin verkkokaupasta ja useimmista kirjakaupoista, esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta. Kirja on loppuunmyyty, mutta saatavilla kirjastoista.

Osallistu keskusteluun

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Karim Khanji

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading