Suuri venyttelykoulu: yhteenveto ja perusvenytykset

Päätän venyttelykoulun yhteenvedolla, johon olen koonnut mielestäni tärkeimmät asiat. Lämmittelyn ja loppujäähdyttelyn olen jättänyt vähemmälle, vaikka niissäkin venyttelyllä on oma tärkeä roolinsa. Kaikki venyttelykoulun tekstit löytyvät blogin oikeasta palkista löytyvän venyttely-tunnisteen takaa. Otsikoiden alle olen koonnut lyhyet vastaukset kysymyksiin.

Jatka lukemista ”Suuri venyttelykoulu: yhteenveto ja perusvenytykset”

Elintarvikkeiden transrasva – pitäisikö huolestua?

Transrasvat! Tietyissä piireissä kuulee edelleen, että transrasvan saanti olisi suomalaisille ongelma. Lööpit huutavat, että transrasvat pitäisi kieltä lailla. Margariinin syöntiä vältetään, koska siinä ajatellaan olevan transrasvaa. Myös teollisissa tuotteissa on monien mielipiteiden mukaan suuret määrät transrasvaa. Se kuulemma piiloutuu ainesosaluettelossa esimerkiksi rasvahappojen mono- ja diglyseridien taakse ja useat ruoat sisältävät transrasvaa, eikä sitä tarvitse merkitä elintarvikkeiden pakkauksiin. Pitäisikö huolestua? Jatka lukemista ”Elintarvikkeiden transrasva – pitäisikö huolestua?”

Ympäristön vaikutus syödyn ruoan määrään

Ravitsemusasiantuntijan on helppo puhua energiasta ja energiansaannista. Niin tuntuvat puhuvan nykyään myös tavalliset kansalaiset ja moni tietää syömänsä aterian energiasisällön aika tarkasti. Toisaalta suurin osa arvioi syödyn ruoan energiamäärää aivan väärin. Olisikin ehkä järkevämpää kiinnittää huomiota ruoan tilavuuteen ja ruoankäyttöön. Ympäristöllä on todella suuri vaikutus siihen, kuinka isoja annoksia syömme, riippumatta annoksen energiasisällöstä.

Jatka lukemista ”Ympäristön vaikutus syödyn ruoan määrään”

Lasta odottavan ja imettävän äidin ruokavalio

Lasta odottava äiti saattaa pohtia, miten pitäisi syödä, jotta ruokavalio edistäisi lapsen terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi imettävät äidit pohtivat mahdollisia ruoka-ainerajoituksia ja oman syönnin vaikutuksia äidinmaitoon. Tiettyjä erikoistarpeita ja toisaalta rajoituksia raskauden ja imetyksen aikaiseen ruokavalioon liittyykin, vaikka perusruoalla ja riittävän monipuolisella syömisellä pärjää jo pitkälle. Ensimmäisen elinvuoden aikana lapsi tutustuu erilaisiin ruokiin ja siihen liittyy tarjottavien ruokien osalta rajoitteita.

Tätä tekstiä on pyydetty useampaan kertaan, olkaa hyvä!

Jatka lukemista ”Lasta odottavan ja imettävän äidin ruokavalio”

Ravitsemustieteen opiskelu Itä-Suomen yliopistossa

Aika harva tietää, mitä ravitsemusterapeutilla tarkoitetaan. Vielä harvempi sitä, miten ravitsemusterapeutti eroaa ravintoterapeutista, ravintoneuvojasta tai ravintovalmentajasta. Olenpa kuullut myös arvailuja, että ravitsemustiedettä opiskelevat ovat kokkikoulussa. Mitä Itä-Suomen yliopistossa ravitsemusterapeutiksi opiskeleva pääsee kokemaan? Jatka lukemista ”Ravitsemustieteen opiskelu Itä-Suomen yliopistossa”

Suuri venyttelykoulu, osa 8 – loppujäähdyttely

Loppujäähdyttely jää usein välistä. Treeni saattaa olla hyvin suunniteltu ja edetä suunnitelman mukaan, mutta loppujäähdyttely jääkin sitten tekemättä, usein ajanpuutteen vuoksi. Tämä on harmillista, sillä jäähdyttelyllä on vaikutuksia niin rasituksesta palautumiseen kuin myös mieleen ja harjoituksen koettuun rasittavuuteen. Myös venyttelyä kannattaa sisällyttää harjoituksen loppuun, sillä sen avulla saa lisättyä päivittäisten venyttelykertojen määrää ja voidaan välttyä lihaskireyksiltä. Miten sitten pitäisi venytellä harjoituksen lopussa, ja miten jäähdyttely yleensä kannattaa toteuttaa? Riittääkö muutama hölkkäaskel ja hätäinen reiden etuosan venytys?

Suuri venyttelykoulu, osa 7 – lämmittely

Lämmittely kuuluu yleensä olennaisena osana ohjattuun harjoitteluun. Ohjatussa harjoittelussa näkee pääasiassa kahdenlaista lämmittelyä: todella rankkaa tai nousujohteisesti kuormitusta lisäävää. Myös venyttelyn soveltaminen lämmittelyyn on kirjavaa. Mitä lämmittelyllä ylipäätään haetaan, hermoston herättelyä vai elimistön lämpötilan nostoa? Toinen kysymys liittyy venyttelyyn: miten se tulisi toteuttaa lämmittelyn yhteydessä ja tarvitaanko sitä lainkaan? Jatka lukemista ”Suuri venyttelykoulu, osa 7 – lämmittely”

RyeBreath – ruisleipäviikko ohi. Miltä nyt tuntuu?

Toinen viikko koehenkilönä Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa hengitysilmatutkimuksessa on osaltani takanapäin. Ryebreath on siis tutkimus, jossa tutkitaan kuidun vaikutuksia uloshengitysilman koostumukseen. Kuluneen viikon aikana tuli syödä ruisleipää 6-7 viipaletta päivässä ja suosia kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten täysjyväpastaa ja täysjyväriisiä (vrt. valkoinen pasta ja riisi). Kauratuotteiden rajoittamista lukuun ottamatta sain syödä vapaasti oman ruokavalioni mukaisesti. Jatka lukemista ”RyeBreath – ruisleipäviikko ohi. Miltä nyt tuntuu?”